Att arbeta organiserat i Google Tag Manager (GTM) är avgörande för effektivitet och minskad risk för fel. Här är några nyckeltips för att uppnå detta:
- Mätdokumentation: Använd en mätplan och implementationsplan innan du börjar arbeta i GTM. Bestäm vilka data som ska spåras och hur de ska kategoriseras.
- Namngivningskonventioner: Använd konsekventa och beskrivande namn för taggar, triggrar och variabler. Detta underlättar förståelsen och underhållet av GTM-behållaren, särskilt i team med flera medlemmar.
- Använd arbetsytor: Som tidigare nämnt, använd arbetsytor för att testa och göra ändringar utan att påverka den live versionen av din GTM-behållare.
- Versionshantering: Utnyttja GTM:s inbyggda versionshantering. Publicera och dokumentera ändringar noggrant så att du enkelt kan spåra vad som har ändrats och när. Att tänka till i vad man namnger sin version är ett hett tips!
Genom att följa dessa riktlinjer kan du säkerställa en mer strukturerad och effektiv användning av GTM, vilket leder till bättre prestanda och färre misstag.
Tips för namngivning under kursen
Om du enkelt vill se vilka komponenter som hör samman kan du döpa efter följande struktur samt att placera dina komponenter i mappar:
- Taggar: taggens namn (akronym) följt av uppgiften, t.ex. ‘GA4 Event – click_03’ eller ‘CHTML – form_02’
- Triggers: vilken uppgiften, t.ex. click_02
- Variabler: vilken variabel följt av uppgift, t.ex. ‘DLV – custom_event_03’

Du väljer själv hur du vill namnge och kan såklart även tillämpa strukturen:
- Taggar: taggens namn (akronym) + vad den spårar, t.ex. ‘GA4 Event – generate_lead’ (exempel med ett rekommenderat event)
- Triggers: triggerns namn (akronym) + vad den avser, t.ex. ‘C – #uppgifter’
- Variabler: variabelns namn (akronym) + vad den avser, t.ex. ‘DLV – response.2.value’