Likt en tagg och trigger kan en variabel syfta till många olika saker. Om du har kunskaper inom programmering är variabel för dig inget nytt begrepp. Den motsvarar i princip samma funktionalitet, och jag kommer benämna detta som en dynamisk platshållare.
Du kan se en variabel som en låda med ett innehåll i. Du kan sätta en etikett på lådan och dess innehåll kan vara konstant eller variera, där det sistnämnda är det vanligaste. För att ta ett exempel så kan vi ha en variabel som heter “product”. Värdet av product kan vara “nike air max”, “adidas stan smith”, “new balence 327 core” baserat på händelsen i fråga – som köp. Ett annat exempel är en inbyggd variabel som heter “page location”. Den har värde av URL:en som du befinner dig på, vilket ändras när du navigerar dig runt på sajten.
I GTM finns det två kategorier av variabler: Built in och User defined.
Built in är en kategori av variabler som används ihop med GTM:s triggers. Ska du använda dig av en click-trigger, ja då behöver du även aktivera inbyggda variabler för klick. Dessa variabler agerar som event lyssnare – de identifierar i det här fallet när en klickhändelse sker. Vidare kan du i din trigger bestämma om det ska gälla för alla klick eller vid specifika. Hänger du med?
User defined är egna definierade variabler. Och här finns många varianter att tillämpa. Jag nämnde nyss exempel på variabel “product”. Den hade vi skapat genom en så kallad data lager-variabel. Men, detta kommer vi till mot slutet av kursen.